Klimaatbestendig Cranendonck

Klimaatbestendig Cranendonck

Merk je ook dat regenbuien soms heel heftig zijn, met wateroverlast en schade voor inwoners of (agrarische) bedrijven tot gevolg? Of dat we steeds vaker een hitterecord breken in de zomer? Problemen waar iedereen mee te maken heeft. Dit heeft allemaal te maken met de verandering van het klimaat, maar ook met de manier waarop wij de buitenruimte gebruiken. Daarom moet Cranendonck klimaatbestendig worden.

Wat kun je zelf doen?

Je regenpijp van het riool afkoppelen

Bij hevige regenbuien kan het regenwater niet altijd in het riool terecht. Door je regenpijp van het riool af te koppelen hoeft het riool minder water te verwerken, en wordt de kans op overlast voor iedereen kleiner.

Meer weten over afkoppelen

Tegels uit de tuin halen (en bomen planten)

Regenwater dat op tegels valt kan niet de grond intrekken. Daardoor stroomt het naar het laagste punt. In een gebied waar veel tuinen betegeld zijn kan sneller wateroverlast ontstaan. Ook houden tegels hitte vast, wat in steeds heter wordende zomers voor overlast zorgt en zelfs slecht is voor je gezondheid. Door tegels uit je tuin te halen kan water de grond in trekken, en blijft het in de zomer koeler. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een grote boom dezelfde verkoelende kracht heeft als 10 airco’s

Meer weten over aanleggen van een waterdoorlatend terras

Groen dak

Planten die op je dak groeien houden water vast en isoleren je huis. Daarmee help je het riool, je portemonnee en houd je het hoofd koel in de zomer!

Meer over een groen dak

Voor de bovenstaande acties kun je binnenkort subsidie ontvangen van de gemeente. Houd daarvoor deze website in de gaten.

Wat doet de gemeente?

Het klimaatbestendig maken van de omgeving doet de gemeente op verschillende manieren en meestal in combinatie met andere werkzaamheden.

  • Als we in de dorpen straten moeten openbreken, laten we de straat daarna achter met 10% meer groen. Groen houdt water vast bij regen en geeft verkoeling in de zomer.
  • Op verschillende plekken in onze gemeente kom je steeds vaker een “wadi” tegen. Een wadi ziet eruit als een kuil in het gras, maar onder het gras is een speciale bodem aangebracht waardoor regenwater makkelijker in het grondwater terecht komt.
  • We zorgen ervoor dat regenwater en afvalwater zo veel mogelijk gescheiden van elkaar worden afgevoerd. Met zogeheten “blauwe aders” wordt het regenwater naar de natuur geloodst, waardoor de afvalriolering niet overbelast raakt.
  • In de natuur werken we op sommige plaatsen mee aan het herstellen van de meanders (lus in de waterloop) in onze beken. Hierdoor wordt het water langzamer afgevoerd en wordt er meer water opgenomen in de grond. Zo proberen we in de toekomst te zorgen voor genoeg grondwater om te drinken, te boeren en te brouwen. Ook maken we hierdoor de kans op overstromingen bij onze buren (bijvoorbeeld De Dommel in Eindhoven) kleiner.

Wil je meer lezen over de plannen van de gemeente Cranendonck voor klimaatadaptatie? Lees dan onze klimaatvisie en -agenda. Wil je zien welke invloed het klimaat heeft op jouw buurt? Bekijk dan de klimaatkaart.

Vragen?

Neem voor vragen contact op via klimaatbestendig@cranendonck.nl.