Energietips

Energietips

Besparen op energie is goed voor ons allemaal. Immers, energie die jij niet gebruikt hoeft niet te worden betaald en niet te worden opgewekt. Een win-win voor portemonnee en milieu dus. Maar waar begin je?

Een paar uitgangspunten:

 1. Driekwart van je energieverbruik is warmte
  Als je denkt aan besparen denk je wellicht het eerst aan verlichting . Maar kijkende naar de energierekening loont besparen op het gasverbruik het meest. Gas is immers per kuub vier keer zo duur als stroom per kilowattuur. Ook vraagt verwarmen van een hele ruimte en alle lucht daarin een stuk meer dan het verlichten door middel van een (LED-)lamp.
   
 2. Verwarmen kan efficiënter
  Ook al doe je zo je best, onbewust kun je toch energie verloren laten gaan tijdens het verwarmen. Zo kan het raam openzetten in de winter tegendraads lijken. Maar het potdicht houden van je huis zorgt er voor dat de luchtvochtigheid toeneemt. En vochtigere lucht laat zich lastiger verwarmen waardoor je verwarming langer moet stoken.

  Als je dan stookt kan het zijn dat je door de verkeerde instellingen van je CV-ketel ook energie verspilt. Veel installateurs laten de instellingen van je ketel ongemoeid bij installatie. Hierdoor draaien veel CV-ketels onnodig op vol vermogen, terwijl het huis ook verwarmd kan worden met minder. Een beetje alsof je altijd plankgas rijdt in je auto, je verbruikt meer. Dus loont het zich om het maximale vermogen van je ketel lager in te stellen of deze bijvoorbeeld waterzijdig te laten inregelen.
   
 3. 3 Je verbruikt stiekem meer dan je denkt
  Je televisie, de magnetron, je internetrouter, de keukenboiler en een oplader in het stopcontact. Of je nu thuis bent of niet, je verbruikt er vaak niet minder door. Brand er een lampje of kun je de tijd lezen, dan gaat er stroom door het apparaat terwijl het uitstaat. Dit noemen we sluipverbruik.

  Ook al lijkt het maar een kleinigheidje, over lange tijd verbruikt een standby-apparaat best veel. Zo gaat over de hele levensduur van een magnetron de meeste energie naar….het klokje.

  Gemiddelde sluipverbruikers:

  Apparaat Gemiddeld sluipverbruik (kWh per jaar) Besparing mogelijk
  Kleine elektrische boiler 150 € 30,00
  PC 150 € 30,00
  TV-decoder met harde schijf 130 € 26,00
  Internetmodem 80 € 16,00
  Kokendwaterkraan 80 € 16,00
  Satellietontvanger 59 € 11,80
  Koffiemachine 42 € 8,40

  Audioset

  40

  € 8,00
  TV-decoder met harde schijf 33 € 6,60
  Printer/scanner 28 € 5,60
  Spelcomputer 12 € 2,40
  DVD/blueray-speler 10 € 2,00
  Laptop 9 € 1,80
  LCD-TV of monitor 7 € 1,40
  Acculader 4 € 0,80
  Telefoonlader 1 € 0,20
 4. Besparen kun je leren
  Om te besparen hoef je helemaal geen expert te zijn. Veel kennis is online te vinden. Kijk dus op een van de volgende sites voor nog meer bespaartips:

  Milieucentraal

  Hier.nu

  Klimaatgids