In verband met het coronavirus zijn er een aantal wijzigingen in onze dienstverlening

Voor u en onze veiligheid volgen ook wij de RIVM-richtlijnen op in de strijd tegen corona. Dit doen we door persoonlijk contact op het gemeentehuis zo veel mogelijk te beperken. Er gelden daarom aangepaste openingstijden. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn, gaan door en er is geen vrije inloop. 

Mondkapje

Als u op afspraak het gemeentehuis bezoekt, moet u een mondkapje dragen.

Online regelen

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig. Kijk op de homepage bij 'Online regelen'. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen. 

Sluit venster

De toekomst van Baronie van Cranendonck - ONS Cranendonck

De toekomst van Baronie van Cranendonck - ONS Cranendonck

Hoe zie jij de toekomst van Baronie van Cranendonck?

Dit was de vraag die op het burgerplatform ONS Cranendonck gesteld werd. Hier hebben veel inwoners op gereageerd en hun ideeën achtergelaten.

De ingestuurde ideeën staan hieronder verzameld

Titel idee Toelichting Inzender aantal stemmen

Creatief centrum voor jong en oud

Creatief centrum voor jong en oud. Betaalbare atelierruimtes, workshop ruimtes, expositieruimte en een cultureelloket, waar ze samen hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Waar creativiteit samengaat met milieu en natuur.

Vergelijkbaar met Sectie C en milieu educatief centrum in Eindhoven.

Roberto Bogers 1

Een gezellig, interessant straatje

Het idee is een straatje te maken die in een S vorm loopt en waaraan veel van de "projecten" gelegen zijn. Inspiratie komt uit het dorpje Lourmarin gelegen in zuid Frankrijk waar ook een gemoedelijke en gezellige sfeer hangt o.a door de inrichting en 's avonds de verlichting van het straatje.

Het straatje zou moeten beginnen tegenover het kasteeltje zodat dit op vele plekken vanuit het straatje zichtbaar is.

Aan het straatje, waarvan het rijgedeelte smal is (ca 4 mtr.) met brede trottoirs, liggen de diverse projecten waarvan de benodigde bebouwingen versprongen staan t.o.v. de as van de weg. Hierdoor ontstaan er pleintjes en hoekjes waar terrasjes, kraampjes en andere zaken gemaakt kunnen worden. De bewoners kunnen o.a. zijn de bekende projecten in het verleden gelanceerd, als: Het museum, de kinderopvang, restaurant(s) hoogwaardig en laagdrempelig, cafee , hotel kleinschalig, bio- boerderij winkel. De bewoning van het straatje kan aangevuld worden met huizen voor burgers, evt. uitgevoerd, zoals gesuggereerd in de kennismakingssessie, als huizen met een B&B kamer.

Het hotel in het straatje moet kleinschalig zijn om te passen in de vriendelijke bebouwing. Indien gewenst kan er een dependance gemaakt worden in Cranendonck 3-4. Dit gebouw, (3-4) kan ook gebruikt worden om luxe appartementen in te realiseren.

De uitdaging ligt ook in het betrekken van de huidige boerderij in het straatje. De achterkant van de boerderij ligt aan het straatje en zou omgetoverd moeten worden tot voorkant. Idealiter zou in de boerderij hoogwaardige horeca gevestigd kunnen worden.

Het echte kasteel moet gedeeltelijk opgetrokken worden in de oorspronkelijke stijl om te dienen als trouw locatie. Dit zou een Segrada achtige situatie kunnen worden die getrokken zou moeten worden door de burgers.

Jan van der Putten 2

Welzijnscentrum

Om de kosten te beperken en de authentieke uitstraling van Cranendonck te behouden, wil ik voorstellen om zoveel mogelijk uit te gaan van de bestaande gebouwen en omgeving.

In de oude kantoren van het voormalige gemeentehuis kunnen ruimtes verhuurd worden aan mensen die de gemeenschap iets te bieden hebben.

Er kunnen exposities gehouden worden en kunstenaars en creatieve mensen kunnen workshops geven om hun kunde, kennis of ambacht te delen met belangstellenden. Ook zouden er boeken besproken of uitgewisseld kunnen worden in een huiselijke ruimte. Ook zouden er lezingen gegeven kunnen worden ontspanningsactiviteiten. Het zou een startpunt van (stilte) wandelingen kunnen zijn.

In de boerderij zou een eetcafé en winkeltje gevestigd kunnen worden dat gerund wordt door mensen die met verstandelijk beperkte mensen, ouderen of kinderen bakken en/of koken. 

Er kan ook een zorgboerderij gerealiseerd worden met een moestuin, bloemenpluktuin en weides met koeien, schapen en andere boerderijdieren. Het landschap zou weer terug gebracht kunnen worden naar de tijd voor de ruilverkaveling met houtwallen en kleine paadjes.

Ook kunnen misschien nog een aantal van de door Van Gansewinkel uitgewerkte ideeën gerealiseerd worden. Ik denk hierbij aan een streekmuseum, lesprogramma tegen obesitas of (buiten)theater.

Familie Hertogs 4

Algehele indeling, uitstraling en visie op centrum Baronie

 • Het karakteristieke en historische aspect van het kasteeltje met daarbij de rust van de natuurlijke omgeving behouden door het nastreven van kleinschaligheid en geen massatoerisme
 • Snelheid verlagen: zone 30km/uur vanaf de stallen van de proefboerderij tot voorbij Cranendonck 4.
 • Aanzicht behouden door parkeerverbod rondom de Brink (pleintje Cranendonck). Groen parkeren buiten het centrum van de baronie bevorderen.
 • De brink historisch intact te laten door geen nieuwbouw te realiseren direct rondom het pleintje.
 • Aantrekkingskracht speelveldje voor alle leeftijden bevorderen door middel van een jeu de boules baan en houten speeltoestellen die in de omgeving opgaan. Bijvoorbeeld gemaakt door ANV Cranendonck (zoals de picknicktafel bij het bijenhotel). Voorkeur voor een schommel, wipwap en een klimhuisje.
 • De historie van de ruine meer benadrukken door projecten hier te stimuleren. Zoals een buiten bioscoop of de lokale toneelvereniging zijn/haar jaarlijkse (zomer)optredens hier te laten plaats vinden.
 • Rust en natuur behouden en onderhouden. Eventueel aangevuld met wandelroutes, zoals de knooppunten route.
 • Historisch voetpad vanaf de sevenbornlaan naar de fibula realiseren met bomen langs de kant die geplant worden op nationale boomdag door de kinderen van Soerendonk.
 • De brink historisch intact laten door geen nieuwbouw te realiseren en geen huidige gebouwen te slopen, met eventuele uitzondering van de stallen van de boerderij.
 • Horecavoorziening in de vorm van een fietscafe, vergelijkbaar met de Schaapskooi in Heeze of de Achelse kluis.
 • Initiatieven voor gebouw 3-4 omarmen, waarbij de initiatiefnemers geen veranderingen aan het exterieur mogen maken en geen opzichtige reclame.
Bram Verhoeven 6

Trouwen en vergaderen in 't kasteel + een restaurant dat catering aanbiedt.

De verschillende gebouwen zouden elkaar kunnen aanvullen en één geheel vormen:

 • Kasteeltje als trouw- en vergaderlocatie.
 • Restaurant om de catering hiervoor te verzorgen, maar dat ook lunch en diner aanbiedt aan incidentele gasten.
 • Hotel (kleinschalig) voor de gasten van trouwerijen en vergaderingen. Maar ook voor weekendgasten. Ontbijten kan in het restaurant.
 • Zorgboerderij die producten levert aan het restaurant.
 • Zorgwoningen bij de zorgboerderij voor bijvoorbeeld ouderen.

De Soete Moeder, een kloosterhotel in Den Bosch, combineert hotel, trouwerijen, restaurant en vergaderarrangementen onder 1 dak. Dat zou ook kunnen werken voor de Baronie!

Laura Raats 3

Cultureel ontmoetingscentrum

Maak van het oude kantoorgedeelte van het gemeentehuis een cultureel ontmoetingscentrum, waarin de heemkundekring (De Baronie van Cranendonck) het IVN Afd. Cranendonck, scholen, enz. een ruimte hebben om inwoners te ontmoeten en of wetenswaardigheden te delen. Overdag voor de jeugd en in de middag en avond voor jeugd en volwassenen.

Jan Migchels 2

Kleinschalig

Het idee is dat de natuur in de Baronie de hoofdrol speelt. De bestaande bebouwing (kasteeltje en Cranendonck 3-4) kunnen dienen als toegangspoort tot recreëren in de natuur (wandelen, fietsen, paardrijden). Denk aan een fiets/lunchcafe De activiteiten vinden vooral plaats tussen zonsop- en zonsondergang.

Belangrijk dat de Van Schoonvorstlaan en Van Sevenbornlaan doorgang blijven tot aan het dorp, anders is Soerendonk alleen nog vanuit de Molenheide bereikbaar en dat wordt het wel heel kwetsbaar.

De bomenlaan die nu aanwezig is graag behouden. Er mag aandacht zijn voor het bouwwerk dat nu op de plek van het originele kasteel is. Dit idee is mooi alleen door onkruid overwoekerd helaas.

Patrick Tackenberg 4