Centrumplan Budel

Centrumplan Budel

Het Centrum van Budel ondergaat de komende jaren een metamorfose:

  • Een grootschalige herinrichting van het Capucijnerplein, de Deken van Baarsstraat en de Dr. Anton Mathijsenstraat;
  • De realisatie van een nieuwe Jumbo Supermarkt aan de Dr. Anton Mathijsenstraat;
  • De inrichting van het gebied naast het hervormde kerkje als openbaar park;
  • De herontwikkeling van de voormalige Rabobank aan het Capucijnerplein;
  • Herinrichting openbare ruimte; 
  • Ook het maatschappelijk hart van Budel, het gemeenschapshuis de Borgh, is volledig vernieuwd.

Met al deze ontwikkelingen krijgt Budel een nieuw gezicht.

Nieuwstraat Budel

De gemeente is gestart met de wijziging van het bestemmingsplan kom Budel en Maarheeze op meerdere locaties, waaronder de Nieuwstraat 95 te Budel. In de raadsvergadering van 29 januari 2019 heeft de gemeenteraad voor dit perceel nieuwe bestemmingsplanregels vastgesteld. Meer informatie.

In december 2016 zijn de contouren van het centrumplan voor het eerst gepresenteerd. Bekijk de presentatie onderaan deze pagina.

Hieronder zie je per deelproject een uiteenzetting wat we gaan realiseren:

Nieuwe Jumbo supermarkt

Aan de Dr. Anton Mathijsenstraat, tegenover de Albert Heijn komt een nieuwe toekomstbestendige Jumbo supermarkt (1800 m2 bvo). Boven de supermarkt komen aan het nieuwe plein 7 appartementen. Op dit plein is ruimte voor circa 95 parkeerplaatsen. Bevoorrading van de supermarkt gaat via de Willem II Straat. 

Inrichting openbaar park

Tussen het nieuwe plein en het hervormde kerkje komt een circa 1500 m2 groot park te liggen, wat door de gemeente is aangekocht en wat we gaan inrichten. Op 12 december 2017 heeft de raad haar goedkeuring gegeven aan dit plan. De huidige panden aan de Willem II Straat 1D t/m 1F en de Dr. Anton Mathijsenstraat 9, 9a, 9b en 11 laat de gemeente slopen. Begin januari gaan we samen met de inwoners van Budel de eerste inrichtingsplannen voor het park maken. Medio 2018 starten we de planologische procedure op, die het hele project mogelijk moet maken.

Herontwikkeling voormalige Rabobank

De voormalige Rabobank aan het Capucijnerplein wordt de komende jaren herontwikkeld tot een appartementencomplex met commerciƫle ruimte. Onder het complex komt een parkeergarage.

Herinrichting openbare ruimte

Het centrum van Budel rond de Markt, Nieuwstraat en Capucijnerplein (tot aan de Jumbo) is 10 jaar geleden heringericht. De volgende fase van herinrichting staat voor de komende jaren gepland, namelijk het Capucijnerplein (plein voor het gemeentehuis), de Deken van Baarsstraat en de Dr. Anton Mathijsenstraat. Omdat ook de Borgh wordt heringericht, en met de nieuwe locatie van de Jumbo supermarkt het centrumgebied groter wordt , loopt de herinrichting tot aan de rotonde Burgemeester van Houtstraat- Dr. Anton Mathijsenstraat. Hiermee maken we een nieuwe entree van het centrumgebied en richten we het centrumgebied als groen verblijfsgebied in, De gemeente bereidt op dit moment op basis van het beeldkwaliteitsplan een Masterplan openbare ruimte voor. Uiteraard willen we hier uw mening graag in meenemen!

Archief