Baronie van Cranendonck - gebiedsontwikkeling

Baronie van Cranendonck - gebiedsontwikkeling

"Wie via de eeuwenoude eikenlanen de Baronie van Cranendonck nadert voelt meteen; dit is een speciale plek"

In het hart van de Gemeente Cranendonck, tussen de kernen Budel, Soerendonk en Maarheeze ligt het Cra­nendonckse bos met daaromheen een bijzonder cultuur­landschap: de Baronie van Cranendonck. De Baronie van Cranendonck is een plek met veel kwaliteiten. Het gebied kenmerkt zich door zijn sfeer, uitstraling en relatie met de natuur. Als onderdeel van zowel natuurgrenspark De Groote Heide als Kempen~Broek heeft dit gebied de potentie een natuurpoort te worden voor dit belevingslandschap. 

Vanuit het concept Vitaliteit werkt een enthousiaste groep initiatiefnemers samen met de gemeente aan het behoud, de versterking en ontwikkeling van deze bijzondere plek en de realisatie van de Baronie als natuurpoort. 

Actueel

Een greep uit de hoofdactiviteiten op dit moment:

  • Het eerste initiatief Herenboeren De Groote Heide is in juni 2020 gestart in het gebied. IVN Cranendonck startte in maart 2021 met de aanleg van hun Beleeftuin in de Baronie.
  • De gemeente is samen met de andere initiatiefnemers druk doende met de concretisering van plannen en het opstellen van het voorontwerp-bestemmingsplan.
  • De gemeente werkt samen met De Groote Heide aan het vormgeven van de Natuurpoort Baronie van Cranendonck.
  • Het beeldkwaliteitsplan is (in juni 2020) ter inzage gelegd, zodat het als formeel toetsingskader gebruikt kan worden.

Van visievorming naar realisatie

In de periode van 2017 tot en met 2019 is het ambitieniveau voor de Baronie bepaald. Deze fase resulteerde in februari 2020 in de opstart van de grondexploitatie voor het gebied van de Baronie van Cranendonck, vaststelling van de beeldkwaliteit en de opstart van de ruimtelijke procedure. Onderaan de pagina staan alle documenten die hierop betrekking hebben. 

Op de hoogte blijven?

We versturen enkele keren per jaar een update van de gebiedsontwikkeling per mail. Uitschijven kan ieder moment. 

Inschrijven nieuwsflits

Meer informatie en documenten

Gerelateerd aan de Baronie van Cranendonck

  • 1
  • Nieuwsberichten over de gebiedsontwikkeling

    Lees verder
  • 1