Geslaagde open dag azc met een feestelijk tintje! (01-10-2019)

Maar liefst 460 bezoekers kwamen er zaterdag 28 september af op de open dag van asielzoekerscentrum (AZC) Cranendonck. Belangstellenden kregen de mogelijkheid om te zien hoe bewoners op het AZC leven. Al direct vanaf 13.00 uur was het een drukte van belang in het centrale gebouw, waar wethouder Marcel Lemmen samen met locatiemanager van het COA, Loek ter Hark, een openingswoordje hield.

Rondleidingen, workshops, eten, informatiestands, kinderactiviteiten en hapjes uit de verschillende landen: de bezoekers werden hartelijk welkom geheten door de vluchtelingen. Graag gingen ze met bezoekers in gesprek en lieten ze zien én proeven waar ze vandaan kwamen.

5 Jaar in Budel

De open dag werd voor het vijfde jaar op rij gehouden en was nu extra bijzonder. Niet alleen bestaat het COA dit jaar samen met de IND 25 jaar, ook behartigt Vluchtelingenwerk Nederland al veertig jaar de belangen van vluchtelingen en asielzoekers en bestaat AZC Cranendonck vijf jaar.

Extra activiteiten op het gemeentehuis

Speciaal ter ere van deze jubilea en om de verbondenheid en jarenlange samenwerking tussen COA en gemeente te onderstrepen, organiseerde het COA ook in het gemeentehuis van Cranendonck extra activiteiten. Schilder Nader Rikhtehgarchi en fotograaf Ehsan Tavoosi, die allebei op het AZC wonen, exposeerden hun werken, samen met de kunstwerken die in de afgelopen vijf jaar gemaakt werden door de kinderen van St. De Vrolijkheid. In de raadszaal klonk live muziek en werden bezoekers verwend met hapjes en drankjes met een internationaal tintje.

Fietstocht door de regen

Als onderdeel van een mooie fietstocht tussen azc en gemeentehuis fietste wethouder Marcel Lemmen samen met locatiemanager Loek ter Hark en interim-directeur Reinier Nieuwlaat naar het gemeentehuis. Het was wel even doortrappen voor hen, want het Nederlandse weer was ze niet goed gezind. In het gemeentehuis echter was er een enthousiast en gastvrij onthaal van hen en alle andere bezoekers.

Expositie nog te bezichtigen

Mensen die de expositie gemist hebben, kunnen de komende twee weken nog terecht. Belangstellenden kunnen de kunstwerken in de hal van het gemeentehuis nog komen bekijken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis tot en met vrijdag 11 oktober 2019.