Coronavirus en dienstverlening gemeente Cranendonck

Door het coronavirus (COVID-19) werken medewerkers van de gemeente Cranendonck, als dat kan, thuis. Dat kan gevolgen hebben voor onze dienstverlening.

Aangepaste openingstijden
Er gelden beperktere openingstijden van het gemeentehuis. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn gaan door en er is geen vrije inloop mogelijk. U kunt alleen telefonisch een afspraak maken (via 14-0495). Meer hierover

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig? Ga hiervoor naar de homepage en kies voor 'online regelen'. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen. 

Voor ondernemers

Ga naar Updates coronavirus voor het meest recente nieuws over het Coronavirus en ga naar het Coronavirus Ondernemersloket voor alle informatie voor ondernemers.

Samen beschermen we de mensen om ons heen!

Sluit venster

5G zendmasten

5G zendmasten

Er komen bij de gemeente vragen binnen over de uitrol van het 5G-netwerk. Onderstaand vindt u een antwoord op de meest voorkomende vragen. Staat uw vraag hier niet tussen, kijk dan eens op de informatiepagina van de Rijksoverheid.

 • Wat is 5G?

  5G is de opvolger van 4G. Het is de vijfde generatie in mobiele netwerken. 5G maakt heel snel mobiel internet mogelijk. De downloadsnelheid kan oplopen tot 1Gbps. Dat is 10 keer sneller dan het huidige mobiele internet. Ook ben je veel sneller verbonden met het netwerk. Daardoor is het internet stabieler en betrouwbaarder. Meer informatie over de 5G-techniek is te vinden op antennebureau.nl.

 • Heeft Cranendonck een 5G netwerk?

  Cranendonck heeft op dit moment geen zendmasten die een 5G-netwerk mogelijk maken. Aanbieders van mobiele telefonie en bedrijven mogen sinds 2018 wel testen met de 5G-technologie. Zie hiervoor de lijst met landelijke experimentenlocaties.

 • Wanneer wordt 5G in Cranendonck uitgerold?

  Landelijk is nog geen moment bekend waarop het 5G-netwerk in heel Nederland wordt uitgerold. Een uitrol in Cranendonck staat op dit moment ook niet gepland. Indien het beleid hieromtrent wordt gewijzigd, informeren wij onze inwoners hierover via de gebruikelijke kanalen. U kunt zich aanmelden om automatisch berichtgeving over uw gemeente te ontvangen via overheid.nl.

 • Zijn er meer zendmasten nodig voor 5G?

  De landelijke overheid geeft aan dat voor het uitrollen van 5G ongeveer 10% aan zendmasten bijkomen. Voor Cranendonck betekent dat 1 of 2 nieuwe zendmasten. Deze zendmasten zijn vergunningsplichtig. Voor eventueel nieuwe zendmasten zijn op dit moment geen omgevingsvergunningen afgegeven.

 • Is er een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van 5G antennes (small cells)?

  Het plaatsen of vervangen van antennes (ook voor 5G) mag in een bestaande of nieuwe zendmast vergunningvrij worden uitgevoerd. Op dit moment is er geen sprake van het gebruik van small cells in Cranendonck.

 • Waar staan antennes opgesteld in mijn omgeving?

  In het Antenneregister zijn alle antenne antenne-installaties met een zendvermogen groter dan 10 decibel Watt (dBW) opgenomen, inclusief antennes van radiozendamateurs. C2000-antennes voorde hulpdiensten staan om veiligheidsredenen niet in het Antenneregister.

 • Waar kan ik terecht met vragen over straling en gezondheid?

  Meer informatie over straling en gezondheid is te vinden op ggdleefomgeving.nl. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden verzamelt ook informatie over wat 5G voor de gezondheid betekent.