GrensPark KempenBroek tweede Nederlands UNESCO Biosfeergebied

De Internationale Coördinerende Raad voor het Mens- en Biosfeerprogramma van UNESCO heeft besloten om het KempenBroek te erkennen als grensoverschrijdend Biosfeergebied. Dit maakt het KempenBroek het eerste grensoverschrijdende UNESCO Biosfeergebied in de Benelux, het eerste in België en het tweede in Nederland.

Het KempenBroek, dat zich uitstrekt over de provincies Limburg en Noord-Brabant, is het best bewaarde geheim van Nederland en Vlaanderen. Door de eeuwenlange wisselwerking tussen mens en natuur bestaat het KempenBroek uit een bijzonder afwisselend landschap waar natte en moerassige gebieden worden afgewisseld met droge zandruggen. Zo vind je er moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide en landbouwgebieden.

Ignace Schops, directeur Regionaal Landschap Kempen en Maasland: “Niet alleen voor de bescherming van natuur, landschap, erfgoed en landbouw is deze erkenning erg belangrijk. Ook in marketingtermen is UNESCO een heel sterk merk. De bakker en de slager; de hoteleigenaar of de café-uitbater; de boer en de natuurbeschermer; de burgemeester en de ondernemer … de hele lokale gemeenschap profiteert mee van deze UNESCO erkenning. Kortom, dit is een pluim op de hoed van iedereen voor de jarenlange steun en geloof!  En wat ik zo krachtig vind is dat de UNESCO erkenning geen rechtstreeks gezag heeft, maar wel status en met hoge waardering door het brede publiek. Ik reken erop dat ook de Vlaamse en Nederlandse overheid in deze erkenning financieel willen investeren.”

“Met de erkenning van het KempenBroek als UNESCO Biosfeergebied zetten het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de provincie Limburg opnieuw een mijlpaal in Vlaanderen en Nederland op het vlak van gebiedsgerichte samenwerking. Het toont hiermee opnieuw aan dat bescherming van natuur en landschap hand in hand kunnen gaan met een duurzame sociaaleconomische ontwikkeling”, aldus Bert Lambrechts, gedeputeerde Milieu en Natuur en voorzitter Regionaal Landschap Kempen en Maasland.
 

Wat is een biosfeergebied?

Een biosfeergebied is een speciaal aangewezen gebied dat de balans tussen natuurbehoud, duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen en menselijke ontwikkeling bevordert. Deze gebieden worden erkend door UNESCO als onderdeel van het Mens- en Biosfeerprogramma (MAB). In een biosfeergebied worden wetenschappelijk onderzoek, educatie en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen gecombineerd.

Geen bijkomende regels

UNESCO heeft geen wetgevende bevoegdheden en de erkenning tot Biosfeergebied leidt dan ook niet tot bijkomend beleid of bescherming van het gehele gebied. UNESCO verwacht van Biosfeergebieden dat ze hun doelen bereiken, niet door bijkomende wetgeving te creëren of beperkingen op te leggen, maar door een actieve dialoog tussen de verschillende streekholders. Bovendien verandert niets aan de rechten van de inwoners op hun eigendommen.

Op de grens van Noord-Brabant, Limburg en Vlaanderen

Het GrensPark KempenBroek is ligt op het kruispunt van de provincies Limburg en Noord-Brabant, waar het Regionaal Landschap Kempen en Maasland al 24 jaar samengewerkt met heel wat partners waaronder alle Vlaamse en Nederlandse gemeenten (Bree, Bocholt, Maaseik, Kinrooi, Weert, Nederweert en Cranendonck) en de provincies Limburg (B), Limburg (NL) en Noord-Brabant (NL).