Vandaag luidden wethouder Karel Boonen samen met een aantal initiatiefnemers symbolisch de klokken van het carillon van het gemeentehuis in Cranendonck. “Een mooi moment, het is fijn om de vrolijke klanken weer te horen in het centrum van Budel”, aldus Karel Boonen.

Sfeer in het centrum van Budel

opening carillon
Op de foto, wethouder Karel Boonen met een aantal initiatiefnemers, v.l.n.r.: Piet Govers, Johan Mathijssen, wethouder Karel Boonen, Riks de Jong, Willem-Jan van Hapert, Mat van der Heijden. Foto: Jos Meusen

Al langere tijd bestond de behoefte bij met name ondernemers en buurtverenigingen om het carillon weer te laten spelen. In 2013 klonk het carillon voor het laatst. Het klokkenspel heeft een grondige renovatie achter de rug: zo is een defecte torenklok vervangen door een nieuw exemplaar en wordt gebruik gemaakt van een digitale carilloncomputer. “Hierdoor is het mogelijk om nieuwe, moderne melodieën af te spelen”, vertelt Karel Boonen. De oorspronkelijke afspeellijst van 40 nummers is uitgebreid met nieuwe muziek die past bij de sfeer van het centrum van Budel. Rond de feestdagen zullen themaliedjes, zoals sinterklaas- of kerstliedjes worden afgespeeld. Boonen: “Met al deze verbeteringen hopen we bij te dragen aan een gezellige en muzikale sfeer in het centrum.”

Speelschema

Met buurtbewoners zijn eerder gesprekken gevoerd over de herstart van het carillon en er zijn stappen ondernomen om ook zoveel mogelijk aan hun wensen tegemoet te komen.

Zo is de hamerslag van de klokken van het carillon geminimaliseerd, waardoor de klokken minder hard klinken. Ook de afspeelfrequentie is aangepast:

  • Van maandag t/m zaterdag klinkt elk uur van 9.00 t/m 17.00 uur een melodie.
  • Op werkdagen van 9.00 t/m 21.00 uur klinkt daarnaast een uurslag (op elk uur is het aantal klokslagen van de betreffende tijd te horen. Om 15.00 uur klinken er bijvoorbeeld drie slagen).
  • Op zaterdag en zondag klinkt van 10.00 t/m 20.00 uur een uurslag.
  • Op zondag klinken er geen melodieën.